Optiske kabler: Hvad er et optisk kabel og hvad bruges det til?

Bruger du flere enheder, hvor du skal flytte noget fra én enhed til en anden, så er du sikkert allerede stødt på et optisk kabel, men måske har du ikke vidst, at det var det, du brugte. Mange bruger et optisk kabel til mangt og meget, men hvad er et optisk kabel egentlig? Det giver vi dig svaret på her.

Et optisk kabel bruges til at transportere lyd

Et optisk kabel er et kabel, som du kan bruge mellem to enheder, og helt konkret kan det bruges til at transportere lyd fra én enhed til en anden. Du vil typisk bruge et optisk kabel til at transportere lyd fra en lydenhed til et fjernsyn eller en receiver. Det kan også for eksempel bruges til at transportere lyd fra en DVD-afspiller, en BluRay-afspiller eller lignende til højttalerne, så du får lyden fra det, du afspiller. Et optisk kabel er allerbedst til at transportere komprimeret digital lyd, og det er ofte det, der ses i 5.1 systemer, altså surround sound systemer, der kan forbedre filmoplevelsen i dit hjem. Har du en hjemmebiograf, bruger du helt sikkert allerede et optisk kabel til at forbinde din afspiller med dine højttalere.

Skal du vælge optisk kabel eller HDMI?

Der findes andre måder at transportere lyd, og det kan for eksempel gøres med et HDMI-kabel også i stedet for et optisk kabel. Men et HDMI-kabel bruges også til video, og kan derfor bruges i flere sammenhænge end et optisk kabel. Dog er et optisk kabel udformet på en måde, hvor det er lettere at bruge – det er langt lettere at tilkoble end et HDMI-kabel, og det er også meget mere fleksibelt, i modsætning til et HDMI-kabel der er mere stift og langt større. Skal du kun transportere lyd, kan det derfor være en bedre løsning at bruge et optisk kabel, så du får noget, der er nemmere at arbejde med. Et optisk kabel er også lavet, så det ikke så nemt går i stykker. Men skal du også transportere video, er du selvfølgelig nødt til at bruge et HDMI-kabel, da et optisk kabel er begrænset i forhold til, hvad det kan transportere.

Find det optiske kabel, du har brug for

Skal du til at sætte din hjemmebiograf op, eller vil du gerne transportere lyd mellem enheder i en anden henseende, så skal du nok ud og have et optisk kabel. Og der findes heldigvis et hav af længder på optiske kabler, så du kan finde lige præcis det, du har brug for. Når du skal finde det optiske kabel, der passer bedst til dig, så er det en god idé at måle afstanden mellem dine enheder, så du kan få et optisk kabel, hvor der er længde nok til, at kablet kan nå uden at blive strakt helt ud, men der skal samtidig heller ikke være så meget kabel, at der ligger bunker af ledning fremme, som du kan vælte i, eller som bare ikke ser pænt ud.