Hvad er en “glitch” indenfor gaming og computerspil?

Hvis du spiller computerspil fra tid til anden, så vil du helt sikkert støde på en masse ord, som du ikke hører i daglig tale i den fysiske verden. Det kan for eksempel være et ord som ”glitch”, og hvis du også har undret dig over, hvad det betyder, så giver vi dig her forklaringen på, hvad en ”glitch” er.

En ”glitch” er en fejl

Det kan meget nemt forklares, hvad en ”glitch” er, for en ”glitch” er nemlig en fejl. For at uddybe det lidt mere, så er det en fejl i for eksempel et computerspil, som kan have forskellige betydninger for din videre færden i spillet. En ”glitch” kan ikke kun ske i computerspil, for det kan også ske med andet elektronik og udstyr, der pludseligt ikke virker, og det er fuldstændig det samme som en ”glitch” i et computerspil – nemlig at noget ikke virker som tilsigtet.

Men i et computerspil er en ”glitch” som regel en fejl, som du kan udnytte på en eller anden måde. For eksempel kan det være, hvis du pludselig kan få uendelige mængder af en bestemt genstand, som normalt kun opstår i et begrænset antal, eller hvis du pludselig kan gå igennem en mur eller lignende. Ofte varer en ”glitch” ikke alt for lang tid, fordi det skyldes en fejl i spillet, som typisk udbedres på kort tid, men det kan være sjovt at udnytte en glitch til at komme langt i et spil, eller i hvert fald få udforsket nye sider af dit spil, end du plejer at opleve.

En ”glitch” kan forveksles med et ”easter egg”

Når du spiller computerspil, så er der stor forskel på, om det er en ”glitch” i spillet eller et ”easter egg”. Selvom de to kan forveksles, så er der stor forskel på de to. En ”glitch” er nemlig noget, der opstår, uden at det er meningen, mens et ”easter egg” er noget, der er blevet lavet med vilje for at give spillerne noget ekstra. Det kan være en gemt bonusbane, en reference til et andet spil eller et stykke populærkultur, eller en måde du som spiller kan opnå noget ekstra til spillet. Faktisk kan det være næsten hvad som helst, som udviklerne af spillet har lagt ind på en måde, så det bliver lidt skjult.

”Glitch” er også kendt fra populærkultur

Selvom ”glitch” ofte bruges i forbindelse med spil, så er det også et ord, der er kendt fra populærkultur. Har du set Matrix-filmene, så har du helt sikkert hørt sætningen ”a glitch in the Matrix” før, som i filmen bruges om, når der laves fejl i den simulering, som filmen handler om. I filmen er det for eksempel, når nogen oplever et déjà vu, altså har det som om, at de oplever noget flere gange. Det er altså et ord, der også kan bruges i hverdagen, selvom det oftest bruges i forbindelse med computerspil, og det typisk tillægges en betydning indenfor gaming.