
En computer bug er en hyppigt forekommende plage, der dog intet har med insekter at gøre, men som alligevel ofte vil få selv den mest godmodige person til fuldstændigt at miste besindelsen. Men hvad er en bug så, og hvordan påvirker den vores computere og computerspil? Disse spørgsmål vil vi forsøge at besvare i denne artikel.
1. Hvad er en bug?
En bug er kort sagt en fejl i kildekoden på en computers software, der enten vil få programmet til at bryde sammen eller producere et uventet resultat. En bug er således et alvorligt problem, der i mange tilfælde vil kunne påvirke computerens, computerprogrammets eller computerspillets ydeevne. Langt de fleste bugs er menneskeskabte, og det er derfor altafgørende for program- eller spiludviklerne hurtigst muligt at få rettet op på fejlen – og selvfølgelig helst inden softwaren eller spillet sendes på markedet til de utålmodigt ventende kunder.
2. Hvornår opstod den første bug?
Der knytter sig en spøjs historie til den første (og stadigvæk mest berømte) computer bug. Vi skal nemlig helt tilbage til den 9. september 1947, hvor den fysisk set enorme Harvard Mark II computers interne dele blev hårdt angrebet af rigtige insekter (møl). Og efter insekterne havde sat sig behageligt til rette indvendigt i computerens dele, så begyndte kredsløbene nu at kortslutte – og computeren begyndte som resultat at fungere markant dårligere. Og hvis dette ikke var nok, så endte hele affæren faktisk med at Harvard Mark II holdet måtte smøge ærmerne op, og fjerne samtlige møl med fingrene. Af denne grund er bug udtrykket hængt ved, og er i dag blevet et absolut standardudtryk indenfor computerverdenen.
3. Bugs vs. glitch
Når det kommer til computerspil, så er en bug en programfejl der kan få et spil til at opføre sig mildest talt besynderligt. F.eks. kan en bug i et spil producere alt fra spilkarakterer der forsvinder i den tynde luft, manglende kontrol til slettede spil m.m. En bug i et spil er pr. definition en fundamental fejl i selve spillets struktur, og således ganske alvorlig. Når dette så er sagt, så bør man dog ikke forveksle en bug med et glitch. For selvom et glitch også er en fejl i spillet, så adskiller glitchen sig dog fra buggen på et par afgørende områder. Et spil glitch vil nemlig ikke altid gå ind og ødelægge en spillers oplevelse under selve spillet, hvilket en bug desværre typisk vil gøre. En glitch er snarere en forbigående fejl, der i de fleste tilfælde vil rette sig selv – og kan skyldes noget så simpelt som ujævnheder i strømnnettet eller en kortvarig fejl på en ekstern spilserver. En glitch kan oven i købet i visse situationer vise sig at være en fordel, idet fejlen kan udnyttes af spilleren til f.eks. at erhverve sig gratis mønter, mere erfaring og endda springe hele områder og niveauer over. Men endnu vigtigere, så er en glitch udtryk for en specifik fejl i spillets gameplay, hvorimod en bug er en fejl i selve spillets kodning og struktur. Den ene er således forbigående, hvorimod den anden typisk vil være permanent.