At “ace” i gaming: Hvad vil det sige?

At game er i dag ensbetydende med at få adgang til en helt ny ordbog. Gamingverdenen vrimler nemlig med dens helt unikke udtryk, der typisk oven i købet optræder som bogstavskombinationer – forkortelser med andre ord (hvilket selvfølgelig bare gør det endnu vanskeligere, hvis man er ny gamer). Så det gælder derfor som ny gamer om at holde tungen lige i munden. Det er nemlig ikke alle forkortelser, der er lige flatterende. Dog kan du godt begynde at smile, hvis du under et multiplayer spil bliver modtager af udtrykket ”Ace”. Ace er nemlig den rene musik for ørerne for enhver gamer med respekt for sig selv. Men hvad betyder ace så, og hvorfor er det så dejligt at høre? Læs videre her, og få svaret.

1. Definition

Ace er en rigtig populær forkortelse indenfor gaming, der anvendes til at komplimentere en enkelt spiller i et multiplayer spil. Denne kompliment gives, hvis en spiller har dræbt samtlige fjender helt på egen hånd. Udtrykket anvendes især indenfor de såkaldte FPS-spil, der er en forkortelse for ”First Person Shooters” spil, såsom f.eks. verdens mest populære spil franchise ”Call of Duty”. Ace er derfor en kompliment man som gamer rigtigt gerne vil høre om ens præstationer i spillet.

2. Udtrykkets rødder

Selvom man nemt kunne forledes til at tro at Ace er et splinternyt udtryk, så er dette faktisk ikke tilfældet. Udtrykket har nemlig militære rødder med over 100 år på bagen. Ace blev nemlig brugt for første gang under første verdenskrig (1914-18), hvor den franske presse hyldede mesterpiloten Adolphe Pegoud ved at kalde ham ”L’as” – efter han på egen hånd havde gjort kål på hele 5 tyske fly på blot en enkelt dag. Og hvis dit franske ligesom vores nu ikke lige er 100% flydende, så betyder l’as ganske enkelt ”Ace” – der på jævnt dansk selvfølgelig betyder ”Es”. Ace blev efter krigen efterfølgende adopteret i den engelsktalende del af verden, hvor ordet især blev anvendt til at komplimentere store sportspræstationer. Og i dag bruges udtrykket som allerede nævnt med præcis den samme betydning.

3. Andre populære gaming forkortelser

Nu hvor du er blevet en smule klogere på ace, så vil det nu være på sin plads at afslutte denne artikel med en lille liste over nogle af de mest populære gaming udtryk i dag – bare så du ikke vil føle dig som en fisk udenfor vandet første gang du spiller et multiplayer spil.

  • GG: står for ”Good Game”, og anvendes oftest ved begyndelsen og afslutningen på et spil.
  • GLHF: står for ”Good Luck Have Fun”, og anvendes ved begyndelsen på et spil.
  • AFK: står for ”Away From Keyboard”, og anvendes til at informere de andre spillere om, at man ikke spiller.
  • PVP: står for ”Player Vs Player”.
  • Boss: en stærk modstander der skal besejres ved afslutningen på et niveau eller etape i spillet.
  • Bot: en robot/kunstig intelligense, der spiller en karakter i et spil og ofte anses som snyd.
  • MOB: står for ”Monster Or Beast”, og betegner en boss eller et monster, der skal besejres i spillet.
  • Noob: en betegnelse for en nybegynder.