Valg af projektor: Disse 3 ting skal du overveje, når du køber projektor

Det er efterhånden gået hen og blevet ganske almindeligt at eje en hjemmeprojektor. Dette skyldes nok først og fremmest den lynhurtige teknologiske udvikling på markedet de seneste år, og ikke mindst det kæmpestore udbud af forskellige projektorer til ganske rimelige priser. Men netop fordi der findes så mange forskellige modeller, så kan ethvert valg af projektor faktisk gå hen og blive lidt af et problem – og især hvis det er første gang man skal shoppe projektor. Derfor vil vi gerne give dig 3 ting, som du skal tage med i dine overvejelser inden du kommer dankortet i maskinen.

1. Hold øje med projektorens lumen

Lumen er nok et af de vigtigste begreber som du skal have styr på, når det kommer til valg af projektor. Lumen er kort sagt ensbetydende med en projektors lysstyrke, og jo højere et lumen-tal, jo kraftigere vil din nye projektor lyse. Så hvor mange lumen behøver dinprojektor så? For at kunne besvare dette spørgsmål, så er det vigtigt at du overvejer de følgende faktorer.

  • Hvor ønsker du at bruge din projektor?
  • Er der tale om et lyst eller mørkt rum? Jo mere lys der er i rummet, jo højere et lumen-tal vil du have brug for.

Dit rums belysning spiller derfor en stor rolle, når det kommer til det nødvendige lumen-tal. Når dette så er sagt, så anbefaler vi dog altid at du vælger at projicere i så mørkt et rum som overhovedet muligt, så du kan få det maksimale ud af din projektor.

2. Afstanden er ligeledes vigtig

Det næste du tage med i dine overvejelser i dit valg af projektor er afstanden. Afstanden er nemlig næsten lige så vigtig som lumen-tallet, og det er derfor vigtigt at du lærer de følgende 3 kategorier lidt bedre at kende:

  • Normal Throw: denne type projektor kan projicere i en afstand op til tre meter fra væggen/lærredet.
  • Short Throw: hvis du har en smule mindre plads, så vil Short Throw være et udmærket valg.
  • Ultra Short Throw: hvis du til gengæld har ganske lidt plads, så vil denne projektor type helt klart være at anbefale.

3. Jo højere end opløsning, jo bedre

Hvis du er på udkig efter et knivskarpt billede, så skal du holde øje med din projektors pixel-opløsning. Overordnet set kan man inddele en projektors opløsning i 4 pixel-kategorier, der i de følgende vil gå fra den dårligste opløsning til den suverænt bedste:

  • 1024×768 pixels: perfekt til f.eks. Power Point fremvisninger på kontoret eller i skolen.
  • 1280×720 pixels: god til lettere behov, men egner sig ikke synderligt godt til filmfremvisning.
  • 1280×800 pixels: en langt bedre løsning, hvis der skal projiceres film.
  • 1920×1080 pixels: også kendt som fuld HD og er den helt perfekte løsning, hvis du ønsker dig en filmfremvisning i biografkvalitet.

Hvis du således holder de ovenstående 3 punkter i baghovedet i forbindelse med dit valg af projektor, og samtidigt vurderer dine reelle behov, så vil dit valg med stor sandsynlighed blive langt nemmere.