Højttaler-guide: Disse ting skal du overveje, når du vælger højttaler

Ingen bolig er helt komplet uden et par gode højtalere til at bringe lyd til alle de mange oplevelser i hjemmet. Så hvis du endnu ikke ejer et par højtalere, så vil det måske slet ikke være den ringeste idé at tage et kig på et par udvalgte modeller  Den gode nyhed er at der i dag findes astronomisk mange valgmuligheder, når det kommer til valg af højttaler. Når dette så er sagt, så kan det store udbud rent faktisk gøre det vanskeligt at beslutte sig for, hvilke højtalere der netop passer til dine behov. For at gøre dit valg en lille smule nemmere, så får du her 3 ting du bør overveje inden du endeligt beslutter dig.

1. Overvej dine behov

Dine faktiske behov er det allerførste der bør guide dit valg af højttaler. Der findes nemlig en lang række forskellige højtalere, der hver især er skræddersyet til helt specifikke formål. Dog vil du typisk kunne vælge mellem de følgende typer højtalere:

  • Boghylde højtalere: som navnet antyder er der her tale om nogle ganske kompakte og små højtalere, der er designet til at passe på en boghylde eller lignende. Helt perfekt til almindelig musiklytning derhjemme.
  • Stander højtalere: Hvis du ønsker dig en mere intensiv lydoplevelse, så kunne du også vælge at opgrader til et par fritstående stander højtalere.
  • Subwoofere: dette er en ekstra højttaler, der er designet til at give mere bas til din lyd. Et absolut must til hjemmebiografen eller rockmusik.
  • Soundbar højtalere: endnu en glimrende løsning, der vil give din film- og musikoplevelse god dybde. Og i kombination med ovenstående subwoofer, så bliver det ganske enkelt ikke meget bedre.
  • Trådløse højttalere: en perfekt løsning, hvis du planlægger at bruge højtaleren i kombination med f.eks. din laptop.

2. Hvilken type rum er der tale om?

Dit valg af højttaler  bør desuden også tage højde for indretningen i det rum, hvor den skal placeres. Det er nemlig ikke helt ligegyldigt om der er tale om et ”blødt” rum med gulvtæppe og adskillige sofaer, eller om der snarere er tale om et ”hårdt” rum med trægulve, flisegulve eller mange flade overflader. Et blødt rum vil nemlig absorbere lyden fra højtalerne, hvorimod højtaleren i den anden type rum snarere vil kaste lyden rundt i rummet. Så hvis du har et blødt rum anbefaler vi derfor at du vælger en lidt større højtaler, hvorimod en mindre højtaler sagtens vil kunne klare jobbet i et hårdt rum. Selve rummets størrelse bør desuden også påvirke dit valg af højttaler. Du bør derfor som tommelfingerregel altid købe en mindre højtaler til et mindre rum, og omvendt købe en større højtaler til er større rum.

3. Beslut dig for dit budget

Sidst men ikke mindst bør dit valg af højttaler også påvirkes af din pengepung. Der er jo ingen grund til at købe de dyreste højtalere i forretningen, hvis din økonomi  bliver presset i for stor en grad som resultat. Og nogle gange vil der endda slet ikke være behov for så dyr en højtaler, som sælger måske prøver at overbevise dig om. For nogle gange kan mindre faktisk sagtens gøre det.