En CPU (eller processor) bestemmer, hvor meget du kan lave ad gangen på din computer, og hvor hurtigt din computer kan være, men det kan være svært at vælge CPU, og derfor har du måske også spurgt dig selv ”hvilken CPU skal jeg vælge?”. Hvis du også søger svar på spørgsmålet, ”hvilken CPU skal jeg vælge?”, så får du her en guide til, hvad du skal vælge.
Kig efter GHz og kerner
Nogle af de vigtigste ting, når du spørger ”hvilken CPU skal jeg vælge?”, er at se efter Hz og kerner i en CPU, men threading og cache kan dog også spille ind. GHz er et udtryk for, hvor hurtig CPU’en er, og GHz står for gigahertz. Det kaldes også clock-frekvensen, og det betyder, hvor mange clock-cyklusser din CPU kan yde i sekundet. Har en CPU 4.0 GHz, kan den lave 4.000.000.000 clock-cyklusser i sekundet. Til gaming kan en CPU med 3.5 GHz eller 4.0 GHz være rigtig fin.
En anden ting at kigge efter, når du spørger, ”hvilken CPU skal jeg vælge?”, er, hvor mange kerner der er i en given CPU. Du har sikkert før hørt om ”dual-core” eller ”quad-core”, og det er et udtryk for, hvor mange kerner der er i CPU’en. Antallet af kerner er med til at bestemme, hvor meget arbejdskraft din CPU har, og jo flere kerner jo flere steder at dele arbejdskraften ud på. Kernerne vil altså også have en effekt på, hvor hurtig din CPU er, men først og fremmest bestemmer kernerne, hvor meget din computer kan lave på én gang.
Threading handler om, hvor mange arbejdsopgaver en enkelt kerne i CPU’en kan lave på én gang, og det har altså også en betydning, når du spørger, ”hvilken CPU skal jeg vælge?”.
Vælg CPU efter, hvad du bruger din computer til
Når du spørger ”hvilken CPU skal jeg vælge?”, skal du først og fremmest tænke på, hvad du skal bruge din computer til. For hvis din computer udelukkende skal bruges til almindelig surfing på nettet, tekstredigering og et slag 7-kabale i ny og næ, så er det ikke nødvendigt med en quad-core CPU med 4.0 GHz. Skal du derimod bruge din computer til gaming, videoredigering, softwareudvikling, kodning eller lignende, så er det en god idé med en CPU, der kan klare mere, og der er det bedst at kigge efter en højere threading, flere GHz og flest mulige kerner.
Du får mest ud af en god CPU med et godt grafikkort
Den sidste ting, du skal overveje, når du spørger, ”hvilken CPU skal jeg vælge?”, er, om dit grafikkort er godt nok til at arbejde sammen med en god CPU. For hvis dit grafikkort er outdated, så kan det være spild af penge for dig at købe den bedste CPU, og det kan være, at du i stedet skal bruge noget af dit budget på at opgradere dit grafikkort, så det bedre kan følge med din nye CPU.