Smart home system: En introduktion til de forskellige systemer

Flere og flere danske husstande oplever i disse år lidt af en revolutionerende transformation i en decideret smart retning. Dette skyldes først og fremmest de store teknologiske landvindinger, der er sket med vores mange forskellige digitale enheder – og dette har nu spredt sig som ringe i vandet til nu også at omfatte alt fra hjemmets belysning til f.eks. vores vaskemaskiner og garagedøre. Vores hjem er med andre ord blevet forvandlet til smarte hjem. Men hvordan finder du så hoved eller hale i alle de mange forskellige muligheder der eksisterer i dag? Det gør du ved at læse videre her, hvor du kan få en grundig introduktion til de forskellige systemer, der vil gøre det en hel del nemmere at vælge det helt rigtige smart home system.

1. Smart belysning

Den første smart home system kategori skal handle om belysningen i din bolig. Det er nemlig i dag muligt at skifte til smart belysning, der gør det muligt at kontrollere stort set alle aspekter af dit hjems belysning – typisk via din smartphone eller en central enhed i boligen. Med smart belysning kan du nemlig programmere dine smarte lys efter dit helt eget skema, så lysene f.eks. automatisk tænder og slukker når du kommer hjem fra arbejde. Derudover kan du nu også få smarte pærer med en bred vifte af funktioner, såsom blåtonede pærer der er specielt designet til at reducere melatonin niveauet i kroppen – hvilket vil kunne få dig til at falde i søvn langt hurtigere. Du kan endda få pærer der reagerer på musik, og efterfølgende vil levere lys i overensstemmelse med musikkens atmosfære. Rigtigt smart.

2. Smart underholdning

Den anden smart home system kategori er nok den mest kendte, og handler selvfølgelig om alle vores mange underholdningsenheder. Netop fordi den trådløse teknologi har udviklet sig så meget i løbet af det sidste årti, så er det nu blevet langt nemmere at tilslutte og integrere en lang række af vores yndlingsenheder med hinanden. Dette gør underholdningen til et oplagt sted at starte, hvis man ønsker at gøre sit hjem til et smart hjem. Så hvorfor ikke investere i en central enhed – såsom f.eks. Amazon Echo – til at kontrollere alt fra dit smart tv, musikafspiller til dit varmeanlæg? Og det bedste ved det hele er, at mange af disse centrale enheder også er stemmeaktiverede – bare for at gøre det hele endnu nemmere.

3. Smarte husholdningsenheder

Intet smart home system vil være helt komplet uden smarte husholdningapparater, såsom vaskemaskinen eller komfuret i køkkenet. Og heldigvis findes der i dag en lang række forskellige smarte husholdningsenheder, der alle sammen kan styres på afstand (selv når du er på ferie)  – og ikke mindst programmeres til en lang række forskellige formål. hvad med f.eks. en smart ovn, der via din smartphone kan programmeres til forvarme ovnen mens du sidder i kø på vej hjem fra arbejdet? Og når ovnen har nået den rette temperatur, så vil du oven i købet blive meddelt dette via appen på din mobiltelefon. Noget så simpelt som dette vil overraskende nok nemlig kunne barbere en hel del tid af din daglige madlavningstid, så du i stedet kan slappe af i længere tid efter en hård arbejdsdag.

4. Smart have

Princippet i et smart home system er først og fremmest at gøre dit liv langt mere bekvemt end du troede muligt. Så hvorfor ikke udvide dette til f.eks. også at gælde baghaven eller dine vandrør? Hvad med at gøre dine sprinklere i haven smarte, så havevandingen kan programmeres efter en fast ugentlig tidsplan? Dette vil nemlig ikke blot gøre det nemmere altid at have en grøn plæne derhjemme, men vil samtidigt også være en ideel løsning når du og familien er væk hjemmefra på sommerferie. Du vil med en smart sprinkler desuden også kunne kontrollere mængden af vand der anvendes til sprinkleren, og dermed spare en hel del penge på den årlige vandregning.

5. Smarte vinduer og persienner

Det næste smart home system er ganske enkelt en klokkeklar vinder. Det er nemlig i dag muligt at forbedre hjemmets gardiner og vinduer ved hjælp af smart teknologi – og samtidigt give dig en langt større grad af kontrol. F.eks. vil de med smarte persienner kunne spare penge i energi, idet persiennerne kan programmeres til at åbne og lukke alt efter tidspunktet på dagen. Hold f.eks. persienner lukkede om sommeren, mens du er på arbejde for altid at have en dejlig sval bolig, når du kommer hjem om aftenen. Eller hvad med særlige smarte vinduer, der er designet med en glasteknologi til at kunne skifte fra klare ruder til mørkt og nedtonet glas på blot et øjeblik. Der er tilsyneladende ingen grænser for hvad man kan gøre, når det gøres smart.

6. Smart overvågning

Et smart home system der udelukkende fokuserer på sikkerheden i din bolig lyder nok som den helt perfekte løsning for mange. Af netop denne grund nyder de smarte overvågningssystemer i disse år en kæmpe popularitet verden over. Ved at installere et smart sikkerhedskamera i din bolig vil du nemlig altid kunne holde dig up-to-date med eventuelle uvedkommende gæster inden- og udenfor hjemmet. Samtidigt vil en smart sikkerhedskamera også kunne holde øje med dine børn eller babysitteren, så du altid kan være sikker på at alt er som det skal være – når du ikke lige er i nærheden.

7. Smarte låse

Når det kommer til sikkerhed, så vil et rigtigt smart home system også have brug for nogle smarte låse. Ved at installere smarte låse på dine døre og vinduer, så vil du nu ikke blot gøre dit hjem betydeligt mere tyverisikret; du vil samtidigt også slippe for de irriterende nøgler – der jo netop ofte kan mistes eller forlægges. Dine nye låse fungerer nemlig via trykkode eller måske endda aflæsning af dit fingeraftryk. Du kan endda ofte programmere dine låse til at lukke én bestemt person – f.eks. hvis du får ugentlig hjælp til rengøringen af en professionel.

Efter at have læst denne lille artikel burde du nu have et lidt bedre indblik i de mest gængse måder at gøre en bolig smart på. Hvilket smart home system passer så bedst til dig?