LAN kabel: Hvad er LAN kabel, og hvad bruger man det til?

Tilstedeværelsen af lan kabler (også kaldet Ethernet kabler) kan stort set ses overalt i både landets kontorer og private boliger. Lan kabler er nemlig ufatteligt vigtige, når det kommer til oprette en internetforbindelse. Man hvad er et lan kabel egentlig for en størrelse, og hvad bruger man dem helt specifikt til? læs videre her og få svaret.

1. Lan kabler – en kort definition

LAN er en forkortelse for begrebet ”Local Area Network”, og dækker i grove træk over en hvilken som helst forbindelse mellem digitale enheder i et givent fysisk rum. Den helt store pointe ved en LAN-forbindelse er således, at man på denne måde er i stand til at dele filer og data med andre brugere på en effektiv maner. Og når det kommer til et lan kabel, så er der her tale om et kable der har til formål at fungere sammen med en routers, computers eller anden digital enheds Ethernet-port. Og i modsætning til f.eks. en trådløs internetforbindelse, så vil du med et lan kabel ofte have en langt hurtigere og mere stabil internetforbindelse. Af denne grund anvendes disse handy kabler ofte af gamere, og andre folk med hårdt brug for turbo på deres internet. Når dette så er sagt, så skal du selvfølgelig også bruge et lan kabel til din wi-fi forbindelse – hvor kablet forbinder dit modem/router med telefonforbindelsen.

2. Hvordan ser et lan kabel ud?

Den bedste måde at beskrive et lan kabels udseende, er ved at sammenligne det med et gammeldags telefonkabel. Når dette så er sagt, så har lan kabler dobbelt så mange indvendige ledninger end telefonkablet. I hver ende af lan kablet finder man et lille firkantet stik, der henholdsvis skal indsættes i routeren og den ønskede enhed. Lan kabler kommer i en lang række forskellige længder og farver.

3. Fordelene ved at bruge et lan kabel?

Selvom wi-fi forbindelser i dag er synonymt med lynhurtigt og stabilt internet, så er der dog en klokkeklar bagdel ved at vælge denne løsning fremfor en stationær forbindelse. Wi-fi kan nemlig ofte have vanskeligt ved at håndtere adskillige enheder på samme tid, hvilket typisk vil resultere i et ustabilt og svagt internetsignal. Desuden kan en hel del almindelige elektriske artikler i boligen gå hen og påvirke den trådløse forbindelse, såsom f.eks. din mikrobølgeovn, trådløse telefoner eller babyskærme. Et lan kabel vil som nævnt ovenfor i stedet give dig langt mere stabilt og ofte hurtigere internet, hvilket netop gør det særdeles velegnet til både streaming, gaming og f.eks. Zoom opkald. Den anden helt store fordel ved at vælge et lan kabel fremfor wi-fi forbindelsen handler om sikkerhed. Et lan kabel er nemlig en langt mere sikker løsning, idet en Ethernet forbindelse jo netop er et lukket lokalt netværk, hvilket man jo bestemt ikke kan sige om den trådløse forbindelse. Og den gode nyhed er, at langt de fleste moderne digitale enheder er kompatible med dit lan kabel, så hvis både sikkerhed og lynhurtigt internet er altafgørende, så kunne lan kablet måske være en løsning du burde overveje.