Hvad gør man ved alkoholmisbrug?

Hvad kan man gøre hvis man opdager et alkoholmisbrug? Enten som pårørende til en der drikker for meget eller hvis man selv syntes at alkoholen har taget overhånd og er blevet til et overforbrug eller misbrug.

Få professionel hjælp som pårørende

Det bedste man kan gøre som pårørende til en med et alkoholmisbrug er at søge professionel hjælp gennem et behandlingscenter for alkoholmisbrug. Når man som pårørende oplever et misbrug i hjemmet eller meget tæt på er det vigtigt, ikke at stå med det alene. Det gælder om at passe på sig selv og andre i familien, som f.eks. børn og så gennem hjælp udefra at få misbrugeren til at erkende alkoholproblemet og få hjælp til alkoholbehandling. Det vil som ofte være enormt svært at få en med misbrug til at erkende det selv og det er derfor altid godt at søge hjælp til hvordan man kan motivere en alkoholiker til behandling og hjælp. Det er også altid en god hjælp at kigge på hvilke muligheder der er for behandling i ens nærområde. Det er sjældent en alkoholiker selv har overskud til dette.

 

Hvilken alkoholbehandling er bedst?

Der findes mange forskellige former for behandling af alkohol og det kan være svært at finde rundt i hvilken der kan være bedst. Til at starte med kan man se om der overhovedet er et behandlingskrævende alkoholproblem.

 

Seks tegn på, at du har brug for behandling af alkoholmisbrug:

 

  1. Du oplever fysisk eller psykisk at trænge til større mængder af alkohol
  2. Du har en manglende evne til at stoppe efter få genstande eller helt holde op med at drikke
  3. Du har symptomer på abstinenser (indre uro, rastløshed, hjertebanken, svedeture)
  4. Dit forbrug stiger over en længere periode, og du kan tåle mere, før du føler dig påvirket
  5. Du prioriterer dine handlinger og din tid efter, om du kan drikke – for eksempel til arrangementer
  6. Du drikker, selvom dit forbrug skader dig og har alvorlige konsekvenser for din nærmeste familie og pårørende

 

Kan du nikke genkendende til 3 eller flere af disse vil du højst sandsynligt have behov for professionel behandling.

 

Derefter kan det være vigtigt at begynde at kigge på omfanget af forbruget og hvordan man tænker det kunne stoppes bedst muligt. Man kan vælge en døgnbehandling hvis man ønsker at komme væk hjemmefra og få en intensiv behandling i nogle trygge omgivelser hvor et tilbagefald i behandlingen næsten er umulig, da man er skærmet godt af. Man kan også vælge en ambulant behandling hvor man bor hjemme og derved også kan passe sit arbejde. Her vil man ikke blive skærmet af på samme måde og det kræver derfor lidt mere disciplin i starten for at holde sig fra alkoholen. Personer med gode relationer og støtte trives ofte godt i denne form for behandling. Men ring rundt og hør nærmere hos de forskellige behandlingssteder.