Hvad er software og hardware? Software/hardware definition

Når du har en computer eller anden elektronik stående, så har du allerede stiftet bekendtskab med både software og hardware, for de to ting er ikke til at undvære i elektronik. Men hvad er software og hardware egentlig? Det får du svaret på her, hvor vi giver dig definitionen på de to ting.

Software er de ”bløde” dele af computere og teknologi

På engelsk betyder ”soft” blød, og det er netop også et udtryk for, hvad software er. For software er nemlig den ”bløde” del af computeren eller elektronikken, forstået på den måde, at det er alle de dele, som du ikke kan røre ved. I en computer kan software for eksempel være styresystemet og alle de programmer, som du installerer. Det er altså alt det, som du ikke kan se fysisk eller tage fat i, og hvis det går i stykker, kan du ikke reparere det på samme måde, som du ville reparere et krus, der har mistet hanken, eller et par bukser, der er gået hul i. Men software kan selvfølgelig også gå i stykker på forskellige måder, for eksempel ved at der er fejl i softwaren eller lignende.

Hardware er alt det, der kan gå fysisk i stykker

Nu, hvor du ved, hvad software er, så kan du næsten også selv svare på spørgsmålet, hvad er hardware. For hardware er selvfølgelig alle de dele, som du rent faktisk kan se med det blotte øje, når det kommer til elektronik. På en computer, kunne det for eksempel være selve kabinettet på computeren, der er hardware, men det er også alle de andre fysiske ting, som du kan tage og føle på. Det er på den måde også alle de ting, der fysisk kan gå i stykker, for eksempel hvis det får et stød, eller du taber det. Hardware knytter sig selvfølgelig til meget andet end bare computere, for det kan også være andre ting, du bruger i din hverdag – for eksempel i din smartphone eller i din tablet, men også alt andet fysisk, der findes i alle andre former for elektronik.

Hardware og software skal snakke sammen

Når du har en computer, en smartphone eller andre former for elektronik, så er det vigtigt, at software og hardware taler ordentligt sammen, for at det fungerer ordentligt. Det handler for eksempel om, at hvis du gerne vil bruge din computer til gaming, så skal du selvfølgelig have selve spillet på din computer (medmindre du spiller på nettet). Men du skal også have noget hardware, der kan leve op til dine og spillets krav, når du spiller. For eksempel er der mange spil, der kræver, at du har et godt grafikkort, så du får gode billeder på skærmen, når du gamer, men det er også vigtigt, at du har en god skærm med en ordentlig opløsning, en harddisk med den rigtige overførselshastighed samt meget andet. Det gælder for alle former for elektronik, at både software og hardware skal passe til hinanden, så du får den bedst mulige oplevelse.