Hvad betyder Noob indenfor gaming?

Når man som helt ny gamer spiller et online spil for allerførste gang, så vil det bestemt ikke være usædvanligt at føle sig som en flue på væggen i et ellers lukket (og måske lidt nørdet) fællesskab. Og ofte vil mindst én af de erfarne spillere ofte oven i købet lade dig din manglende erfaring indenfor gaming at vide ved at kalde dig for ”noob”. Men hvad dækker noob begrebet egentlig over, og hvorfor er det samtidigt bedst blot at vende at øjnene opad når du udsættes for dette drilleri? Læs videre her og få svaret.

1. En kort definition af udtrykket

Noob er indenfor gaming kort sagt ensbetydende med at være nybegynder, og samtidigt præstere dårligt i selve spillet. Formålet med at kalde en spiller for noob kan ofte være at afskrække spilleren i at spille videre, og dermed forlade spillet. Når nogen kalder en medspiller for noob, så ligger der derfor ofte en mere eller mindre ondsindet hensigt til grund for dette. Dog er dette dog langt fra altid tilfældet. mange gamere anvender nemlig også udtrykket på en mere venligt drillende maner. Det hele afhænger nemlig af den kontekst, som udtrykket bruges i. Så det er derfor altafgørende at man som ny spiller altid vurderer den pågældende situation, når man bliver kaldt for noob, inden man forlader et spil med halen mellem benene.

2. Hvornår opstod begrebet?

Selvom noob i dag hovedsageligt anvendes indenfor gaming, så har udtrykket dog en langt ældre oprindelse. Selvom udtrykkets præcise oprindelsesdato ikke kan fastsættes med 100% sikkerhed, så kan man dog alligevel spore det tilbage til de amerikanske soldater Vietnam krigen tilbage i 1970’erne. Her blev udtrykket nemlig anvendt til at betegne de nye rekrutter, der jo netop var helt grønne nybegyndere og desværre også præsterede værre end deres mere erfarne kammerater. Og hvis beholder de historiske briller på næsen, så kan man oven i købet finde en variation på noob langt tidligere. Begrebet ”Newbie” – der jo netop betyder stort set det samme som noob –  blev nemlig allerede anvendt til at betegne nye elever i de australske og amerikanske skoler så langt tilbage som 1850’erne.

3. Internettet og noob går hånd i hånd

Når dette så er sagt, så begyndte noob udtrykket dog først for alvor at finde almen anvendelse med internettets udbredelse i slut 90’erne. I internettets tidlige periode begyndte man jo nemlig for alvor at se udviklingen af de mange fora, der jo netop er en fast bestanddel af gamer verdenen – og altså et perfekt sted at kommunikere med de andre spillere på, og ikke mindst fornærme dem når lejligheden byder sig. Og i takt med at spillene med tidens løb er blevet mere og mere avancerede, så er det i dag blevet mere end nemt at kommunikere direkte med de andre spillere online spil – hvilket selvfølgelig blot har gjort noob endnu mere hyppigt.

4. Slap af

Når alt kommer til alt, så bør du som ny spiller dog aldrig lade dig afskrække af at blive kaldt noob. Al begyndelse er jo netop vanskelig, og dette gælder bestemt også indenfor gaming. Tag derfor skyklapperne på; spil så meget du kan, og bliv bedre. Før du ved det vil du nemlig være den der kalder andre spillere for noob.